Mars - 2014

 
Närkontakt med pärluggla. Att sparvuggla svarar på härmningar och ibland till och med kommer fram för att närgånget betrakta fridstöraren är väl allmänt känt. För egen del är det lite av en kul nyhet hur lätt det är att locka fram pärlugglor med samma metod. Söndagen den 30 mars var Therese och jag ute i Asaskogarna och mötte en nattligt ropande pärluggla som höll oss sällskap till efter gryningen. Allt eftersom jag härmade fågeln, kom den närmre. Till slut satt den på 5-6 meters avstånd, halvhögt upp i en björk och såg ungefär lika söt och förvånad ut som de gör i fågelböckerna!
Mikael Persson och Therese Petersson
- Monday, March 31, 2014 at 20:04:57 (CEST)

Korsnäbbs-vår: Man skulle kunna förledas till att tro att det var en massa hantverkare ute i skogen. Små kvistar knäcktes. Tallkottar dunsade i marken. Arbetet genomfördes lugnt, metodiskt och tystlåtet. Styrkan var överlag röd, men även någon grågulgrön individ skymtade. 2014 tillhör den större korsnäbben. I bästa fall brukar jag se arten vid upp till en handfull tillfällen per år, ibland inte alls. Nu hör det till saken att jag tillhör den kategori av fågelskådare som gett upp alla försök att spika arten enbart på lätet. De gånger jag haft misstankar om större korsnäbb har det minst lika ofta suttit mindre korsnäbb och kalast på tallkottar. Men 2014 tycks exceptionellt. Alla födosökande korsnäbbar som jag upptäckt har ätit frön från tallkottar. I Växjö kommun har jag inte haft tillfälle att se så många, en flock i Kråketorp, sjungande fåglar i Gåtahult, Ormesberga och Växjös Domfällerör; samtliga typiska mindre korsnäbbar med litet huvud, välmarkerad panna och klen näbb. I Uppvidinge och Lessebo kommuner däremot har uppskattningsvis nio av tio sittande fåglar varit större korsnäbb. Vid nästan varje utflykt har jag kunnat njuta av de fenomenalt vackra fåglarna med jättenäbb, stort huvud och inte så lite papegoja över sig. Antar att det är förekomsten av fröbärande tallkottar som är förklaringen bakom festen. En ynnest är det i alla fall att få njuta av de fantastiskt vackra och alltför sällan skådade fåglarna som bland annat visat sig vid Breda fly, Vägershult, Singelstorps fly, Långåsen, Holmasjön, Bockaskruv, Lilla Vårgöl och Våraskruv. Att fåglarna dessutom är förbluffande orädda och sällan verkar ha särskilt bråttom, gör ju saken knappast sämre.
Mikael Persson
- Monday, March 31, 2014 at 20:04:22 (CEST)

Tjäderspel. Natten mellan lördag och söndag brakade det igång. Plötsligt hördes vingbuller, knäppande och sisningar lite varstans. Spelplatsen låg i Uppvidinge och var okänd för mig. Dessutom utspridd över ett ganska stort, kanske 500 meter långt område av kärr, våtmark och glesa tallmoar. Först hördes en eller två tuppar. Några hundra meter längre fram pågick det stora spelet på en plats som låg skymd för mig. Minst två tuppar stred där bakom en trädridå. Ytterligare sex tuppar seglade in längs en öppen gata. Hur många tuppar fanns där? Det finns förstås risk för dubbelräkning. Men också underskattning. Gissar på minimum åtta, men det kan också har varit tio eller ännu flera tjädertuppar på den mäktiga spelplatsen. Häftigt!
Mikael Persson
- Monday, March 31, 2014 at 20:03:37 (CEST)

31. Mars. Strandskatan har anlänt till Hovmantorp där ett par platta tak på industribyggnader ger häckningsmöjlighet. De tidigt anlända flyttfåglarna kallas ibland väderflyttare men det finns tydligen gränser även för dessa. Denna extremt tidiga vår dröjde dom ett bra tag, trots tillsynes perfekt väder. Själv väntar jag med viss bävan på två av dem ännu, stare och tofsvipa ( för de kommer väl ? )
Leif Blomgren
Hovmantorp, - Monday, March 31, 2014 at 11:04:38 (CEST)

Operation Uppvidinge fortsätter med ett pärlband trevliga fågelupplevelser. Ropande pärlugglor har nu hörts vid Soldatmossen, Aborragölsbrännan, Uvaberget/Brändabacken och Getaryggarna. Flera fina tjäderobservationer har också glatt liksom spelande orre vid till exempel Ösjöbol (3 tuppar), Stora fly (5 tuppar) och Horshaga fly (7 tuppar). Roligt också med kungsfiskare, forsärla, havsörn, tornfalk med mera. Tycks också vara ett exceptionellt gott år för större korsnäbb. Brukar i normala fall se arten någon enstaka gång per år, men 2014 överträffar arten mindre kornsäbb till antal; åtminstone i Uppvidinge under kategorin sittande fåglar som kunnat bestämmas med säkerhet.
Mikael Persson och Tobias Ivarsson
- Thursday, March 27, 2014 at 21:08:34 (CET)

2014 27/3.Vid Huseby, 1 Havsörn 1 Fiskgjuse.
Stig Johnsson
Grimslöv, - Thursday, March 27, 2014 at 15:03:24 (CET)

2014 03 26 kl. 14 Vid södra Grimslövs by. Uppskattningsvis över 1000 Skratt- och Fiskmåsar. Aldrig tidigare har jag sett så många på en åker. Såg ut som det hade snöat där!!! Senaare på dagen var de mer splttrade och inte så många.
Stig Johnsson
Grimslöv, - Wednesday, March 26, 2014 at 17:20:37 (CET)

23/3--13. Vid Torne bro 1 skäggdopping, 8 Gråtrutar, Vid Hunna kl. 10 15. 1 Glada, 1 Brun krrhökshona,kretsade runt båthuset flög sedan norrut, 13 Sångsvanar, gäss och tofsvipor Vid Sjöby strand TRäning av hundar!!!. Vid Nygård kl. 14. 2 Storspovar. I min trädgård, 20 Pilfinkar, 10 Bofinkar 1 Bregfink, 2 Grönfinkar,1 Rödhaka, varit här i 3 månader! 10 Talgoxar, 12 Blåmesar, 1 Järnsparv. 2 skator, 1 Nötskrika, 2 nötväckor, 2 Koltrastar,1 Grönsiska.
Stig Johnsson
Grimslöv, - Sunday, March 23, 2014 at 20:30:13 (CET)

Vill rapportera en något udda händelse idag. Var i Mexarp vid fågeltornet. Läste i obsboken att någon sett döda fåglar nedanför tornet vid grillplatsen den 16:e. Jag gick då ned och började leta i strandkanten vid grillplatsen. Hittade 10 döda fåglar i kanten och utkastade i sjön vid grillplatsen. Det var fem kråka, en skata, två ringduva och två trutar. Jag kan inte förstå varför någon gjort sig besvär att transportera hit dem och sen slänga dem just vid fågeltornet.
Ingmar Persson <ingmar.moheda@telia.com>
Moheda, - Saturday, March 22, 2014 at 18:23:14 (CET)

Tänkte flagga för en smärre förändring i samband med KOFs årsmöte nu på söndag, den 23 mars. Uno Petersson, mycket kunnig fågelskådare och dessutom mästerlig på växter, leder årsmötesexkursionen vid Osaby. Uno är dessutom en stor kännare av Osaby med omgivningar, varför det garanterat kommer att bli en spännande och givande vårutflykt! Hälsar Mikael Persson som inventerar kungsörn i helgen.
Mikael Persson
- Wednesday, March 19, 2014 at 16:52:44 (CET)

19, mars. Idag låg en domherrehanne död under fågelbordet. Det mesta tyder på att någon av ortens katter är den troliga förövaren. När jag tog upp den i min hand såg jag tydligt hur stark den röda färgen verkligen var. Vårens brämfällning var nog genomförd och häckningsdräkten därmed klar. Dessutom hade den inte varit död länge, våra tättingar är ju sällan så färggranna och man kan undra vad vinsten är i detta. Idag flög årets första fiskmås över samhället och i förgår manövrerade två glador suveränt i den hårda vinden över Videsjön. Flocken på tio stjärtmesar på talgbollarna har blivit två och det måste väl tolkas som att våren går vidare, trots bakslaget just nu.
Leif Blomgren
Hovmantorp, - Wednesday, March 19, 2014 at 15:52:53 (CET)

16 mars. Så tog våren tre kliv tillbaka. Dagens friska nordvindar dämpade säkert entusiasmen. Himlen var klar och blå, men inga sträckande fåglar syntes till. Över Kosta skjutfält spelflög åtskilliga ormvråkar, flera par dubbeltrastar markerade revir genom att parvis flyga runt under extatisk sång (undrar om jag sett detta förr - fåglarna brukar ju nästan alltid flöjta från toppen av något träd) även trädlärka sjöng försynt. Annars var det tyst. Roligast var nog en duvhök som spelflög med hängande ben; måhända ett trix för att göra sig extra fin och attraktiv. Kul också med två par större korsnäbb som satte sig för att dricka på kanten av några vattenfyllda tunnor.
Mikael Persson
- Monday, March 17, 2014 at 14:02:59 (CET)

2014-03- 14. Vid Sjöbytornet, ca 100 Starar, ca 300 Sädgäss, ca 200 Kanadagäss ca 150 Grågäss, 10 Gråtrutar, 15 Sångsvanar, 25 Tofsvipor Kl. 17 str. det en flock med Tranor 70 ex norrut Igår den 13, var det en M. Hackspett intill min bostad.
Stig Johnsson
Grimslöv, - Friday, March 14, 2014 at 18:38:26 (CET)

12 mars. Klockan hade precis slagit 18.30 då jag kom ut från Konsum vid Dalbo Centrum. Mer mörkt än ljust alltså. Ändå hördes till min stora förvåning kraftfulla trumpetstötar från skyn. Tranflocken på cirka 50 individer kom in från söder och fick kämpa i skummet för att ta höjd, varv efter varv, och med stor möda passera över höghusen. Var övernattade de? Hovsgöl? Fängsjön? Kronoberg?
Mikael Persson
- Thursday, March 13, 2014 at 06:47:04 (CET)

2014-03-11 Vikensved, årets första cittonfjäril samt två nässelfjärilar. Alldeles för tidigt!
Per - Stefan Hallberg
- Wednesday, March 12, 2014 at 15:13:09 (CET)

11 mars. Det har verkligen varit några fantastiska dagar nu under denna mycket tidiga vår. Igår var det full fart på mindre hackspett vid Furutåviken och i Bokhultet. Den första rödhaken sjöng vid Kassaviken och stjärtmesarna har börjat bilda par. Över strandbjörket kretsade de första skrattmåsarna och bofinkarna sjöng i allén vid Lasarettet. Alen blommar och sälgen är på god väg. En huggorm solade sig vid skjutvallen i Bokhultet och en nyvaken stor fladdermus drog runt över Strandbjörket mitt på dagen. Det är också full fart på stackmyrorna och två vårrusiga nässelfjärilar jagade varandra bland snödroppar och krokusar. Daggmaskarna är uppe i markytan på gräsmattan och trädgårdsland, men var är stararna och trastarna? Jag har ännu inte sett en enda stare i stan och bara en björktrast här på Teleborg. De går kanske efter almanackan och vet inte att maten redan är serverad! Läser i min dagbok om den 14 mars 2013: Skårtaryds urskog på kvällen med 2 dm snö och -5. Kör fast med bilen och får be om hjälp för att komma loss.
Uno Pettersson <uno_@hotmail.com>
Växjö., - Tuesday, March 11, 2014 at 23:55:24 (CET)

10. Mars. Videsjön, Endast de häckande svanparen låg kvar i sjön efter den tidiga våren. Såg fyra par sångsvan och ungefär lika många grågäss och tranor. Några par knipa, kricka och gräsand. En sub adult havsörn skrämde upp gäss och änder, bara svanarna tog besöket med ro. En flock björktrastar flög förbi. en spillkråka trummade. Det var en vacker vårdag och citron och nässelfjärilar flög kring i solvärmda skogsbryn.
Leif Blomgren
Hovmantorp, - Monday, March 10, 2014 at 13:15:24 (CET)

Lördag 8 mars. Lidhemssjön: Tofsvipa 7 ex, Grågås 30 ex, Kanadagås 50 ex, Sädgås 200 ex, Ringduva 2 ex och Kråka 10 ex. Djurle myr, Jät: Ormvråk 1 ex satt på en stängselstolpe mellersta delen av myren, Gulsparv 12 ex, Ringduva ca 50 ex åt på spillsäd (havre), Kråka ca 50 ex och Kaja 20 ex.
Lars-Olof Hallberg
Jät, - Saturday, March 08, 2014 at 20:38:14 (CET)

2014-03-08, Husebymaden, 12:00-14:00, +8, sol o bå himmel 11 tranor, 50+ tofsvipor, grågås, sädgås, 7 kanadagås, 3 bläsgås, sångsvan 4, kricka 2, hone/hanne, knipa 2, hanne/hona, gräsänder, 20+, andflock flygande 100+, storskrake 4, överflygande, gråtrut 2, skogsduvor 5, ringduva 1, glada 2, varfågel 1, kaja, kråka,
Svend Svarrer, Helén Jacobsson <solvarbo.230@swipnet.se>
Kosta, - Saturday, March 08, 2014 at 20:33:42 (CET)

7. mars. En pärluggla ropade för några kvällar sedan i närheten av Videsjön. Tillgången på gnagare verkar nära nog obefintlig så det blir nog ingen häckning i år. Förr, ännu i min ungdom, ansåg många att de ropande pärlugglorna var hara, något i stil med januarinätternas ropande rävar.
Leif Blomgren
Hovmantorp, - Saturday, March 08, 2014 at 11:11:15 (CET)

För oss årets första tranor. 8 ex Älmhults Handelsplats kl. 11.30 och 25 ex Bäckaholm vid Osnaköp kl. 15.30. Jo, våren är på väg.
Lisbeth & Jesper Vinzents
Osnaköp, Älmhult, - Friday, March 07, 2014 at 18:58:27 (CET)

5 mars. Ornitologisk lycka i Berga fly. Nytt naturreservat, fågelupplevelser som förr. Ungefär så blev den gråmulna 5 mars då få varelser vaknade till ordentligt och himlen hade svårt att bestämma sig för om det skulle vara dis eller regn. Strax före gryningen pumpade en pärluggla po-po-po från Soldatmossens naturreservat. Vid naturreservatet Berga fly fortsatte en tyst gryning med lika tyst morgon. Efter någon timmes traskande hade vi fortfarande bara hört spillkråka, domherre och gråsiska. Men så plötsligt inne i grannskogens dunkel fanns en hög med vittoppad spillning ungefär stor som snabbmakaroner. Visst måste det vara järpe! Vi sökte med hjälp av järppipa, ut från barrskog till sank björkskog och vidare in bland täta unggranar. Ändå varken svar eller vingbuller. Vi satte oss ner, blåste på nytt och väntade i tystnad. Men minuterna tickade iväg och inget hände. Så vid andra pausen, bland industritäta träd, ven det plötsligt till i luften; järphönan kom inseglande och slog sig ner halvhögt uppe i ett träd bara några meter från oss. Vi vågade knappat andas, för några sekunder senare satt även tuppen jämte henne. Ungefär samtidigt började en nötkråka ropa och på avstånd spelade orre. Under sådana stunder finns ingen bättre sysselsättning än fågelskådning!
Mikael Persson och Tobias Ivarsson
- Wednesday, March 05, 2014 at 19:17:27 (CET)

1-2 mars. Efter att ha lyssnat på Naturmorgons inslag om Conny Philipssons 35-åriga erfarenhet av uggleringmärkning i Blekinge, hade vi lågt ställda förväntningar inför årets första nattfågelstaxering. Conny pratade bla. om att ugglesäsongerna ändrat karaktär. Förr gällde fyrårscykler med gnagarrika toppår följt av bottenår. Sedan 1990-talet gäller tre åriga cykler med hysteriska toppår följt av år utan förekomst av ugglor eller åtminstone extremt få sådana. Vår runda, med 20 inventeringspunkter i norra delen av Växjö kommun, har som mest omfattat 8-9 ropande pärlugglor, ungefär lika många kattugglor och två hornugglor. Förra året var klart nedåtgående med som mest fyra pärlugglor och två kattugglor. Nu i helgen bokförde vi - trots optimalt väder - kattugglor på två punkter (totalt tre individer), men inga andra arter. Nästa runda, och chans till uppföljning, sker i april. Helt tomt då?
Mikael Persson och Therese Petersson
- Monday, March 03, 2014 at 13:06:51 (CET)

1.Mars. Medan länets fågelrika centrala delar fylls på med vårfåglar är det fortfarande mycket lite dylika i de östra, mer skogiga områdena. En runda där med flera stopp gav endast två tranor och en ormvråk på ett dött vildsvin, det var en del dimma men ändå. Såg samtidigt att de nyanlända tranorna är mycket ljust grå på ryggen, helt annorlunda mot de häckande fåglarna som kamoflerat sig med humusfärgat dyvatten.
Leif Blomgren
Hovmantorp, - Monday, March 03, 2014 at 12:54:49 (CET)

© KOF 2003 - Senast uppdaterad 2014-12-05